2009. február 24., kedd

Hallgatok és az oka..

Egyrészt elutaztam tesókámhoz. Jó volt és mindent csináltam, de nem fûztem.
Aztán unokaöcsém segített, hogy elindítsam Etsys boltocskámat.
Még nyáron regisztráltam,de végre töltögetek fel ékszereket.
Nem könnyû feladat az árképzés például.
A Meskán úgy érzem sokan nem értékelik annyira saját munkájukat amennyire kéne. Mert amire az anyagköltséget és a járulékokat leveszem az áraikból, akkor nincs munkadíjuk. Nekem van. Nyilván lehet szerelembôl fûzni, meg lehet peluspénzért is! (Zazikicsifiam lehetnél már szobatiszta)
Akkor még az hogy nem tucatdolgot, hanem jóesetben valami egyedihez juthat a vásárló az meg sem jelenik az árakban.
Volt egy Meskás kérdôív (Babra és Norita irigykedek,hogy szerencsések voltatok) ahol kérdezték mi a bajom a Meskával. Ezt én akkor nem írtam,mert ez nem Boriék hibája.
Szerintem minden kézmûvestárgy igenis képvisel plusz értéket!
Azt meg ne mondjuk,hogy nem veszik meg a vevôk,mert a legsikeresebb Meskaboltoknál majdnem mindenütt épeszû az árképzés.
Akinek nem inge ne vegye magára a fenti sorokat,de szeretném ha értéket készítünk, mi magunk is higgyünk benne!!! És higgyük el,hogy megvan mindennek a gazdája, vevôje.

Na az Etsyre visszatérve. Nehéz az árképzés, mert a magyar agyamat nem tudom eléggé elengedni. Nézem az árakat és úgy érzem ott én vagyok az olcsó aki nem értékeli a saját munkáját eléggé. Pedig drágábban teszem fel ,mint a Meskára. No persze mire is lenne önbizalmam még. Az Etsyn nagyon nehéz lehet elindulni-beindulni.
De ha meg sem próbálom nem derül ki......

Ami még új: Nekem volt egy szakmám bôrmûvesség, mindent kézzel varrtam. Aztán úgy gondoltam ez a szakma meghalt a kínai olcsó (olasztáskáknak) mondott tömegárú miatt.
Én a fémkelléket vehetem meg annyiért, amennyiért egy bôrtáskát vehetsz az Auchanban.
Hol van a bôr ára, a munkadíj, az adózás??? És persze a haszon.........
De most a Meska és az Etsy rávesz arra,hogy merjem újrakezdeni. Köszi.
Van még bôröm, ezekkel kezdem, aztán kiderül.

23 megjegyzés:

Kata írta...

Nekem még nincs "boltocskám", de teljes mértékben egyet értek veled. Talán még ezért is húzom-halasztom a dolgot, mert félek attól hogy túl sokat vagy pont fordítva, túl keveset kérnék az ékszereimért.
Sajnos, ahogy te is írod nem sokan értékelik az egyedi munkákat, így nehéz megszabni a megfelelő árakat, hogy mindenkinek jó legyen.......
Sok sikert kívánok az Etsy boltocskádhoz is!!!! :D

Tiszi írta...

Szórol szóra igaz. Sajnos. :( És nem sajnos. :) Remélem sikerül neked az etsy-n. :)

HEra írta...

Örülök hogy a bőrt is újra előveszed! Igaz jó rég néztem a múltam nevű gyűjteményed... akkor is most is nagyon-nagyon elvarázsolt! Azért a gyöngy is marad ugye :) ? (buta kérdés) A bejegyzéshez, új bolthoz gratulálok!!! ;) Örülök a bátorságodnak! Amit említesz mindig nagy gond, főleg azoknak akik kézművességgel keresik kenyerüket!

Bori írta...

Tökéletesen igazad van. Ezért nem is szoktam eladni az ékszereimet, csak nagyon kivételes esetben (és kivételes barátoknak). Sajnos, elárasztott bennünket a kínai tömegcucc, és inkább azt nézik az emberek, hogy egy ékszer áráért 3-4-5 műanyag kütyüt vehetnek.
Spk vásárlót az Etsy boltodhoz, mert csodásak és egyediek a munkáid!

Arduinna írta...

Minden szavaddal egyet értek Zsuzsi és köszi, hogy ezt megfogalmaztad és leírtad. A táskáidat nagyon várom!!!!!!

Ági mama írta...

Ezért nem árulom az ékszereimet én sem, mert szinte mindenki ingyen szeretné, vagy talán jobb lenne, ha még adnék is hozzá egy kis pénzt. Ahogy elnézem az üzletekben a sok gagyi ékszert, nem is olyan olcsón, inkább csak a magam kedvére csinálom. Néha itthonról elvisznek pár darabot, de mondhatom szinte semmi nem marad rajta a munkámért cserébe.
Kívánom, hogy legyen sikeres az új boltod!!!

Babra írta...

Teljesen egyetértek Zsuzsi az árképzés témában!! Én is gondolkodtam már az Etsy-n is, de mindig úgy vagyok vele, hogy nincs annyi termékem, amivel érdemes lenne elindítani egy boltot. Bár lehet, hogy érdemes lenne akár eggyel is elkezdeni:)
A nyeremény miatt meg irigykedhetsz is:D Már megvan a csodaszép Boriféle lámpagyöngyös fülim! Ha lesz napfény, majd lefotózom és felrakom a blogra!

helen írta...

Én sokat elmélkedtem Etsy-n. Ott kicsit visszatart, hogy a nagy postaköltség miatt talán nem fognak rákapni a dolgaimra... Meg kicsit kusza is nekem az egész. Konkrétan a kifizetés után a hozzám jutatott összeg ... Nah, mindegy.

Neked sok sikert, és jó munkát és csodás dolgokat kívánok! Nagyon szeretek hozzád járni :)

Bozzay Cecilia írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
vezsuzsi írta...

Ezzel a bejegyzéssel muszáj volt kiírnom magamból akár a szomorúságot, akár a hitet vagy a reményt.
Nagyon sokat vásároztam voltak jó és rossz vevôim, de mindenképpen voltak olyanok akik vágytak a szépre és a jóra. Nem tehették meg, hogy megvegyenek nálam valamit és összegyûjtötték a rávalót.
Pedig nem voltam merész és nem kértem meg az árát a bôreimnek akkoriban. Most ha csinálom már okosabb leszek.
Tényleg mindenkit aki olvas csak arra kérek gondolkozzon el és ne adja magát és a portékáját áron alul.
Csak azért,hogy ne álljon otthon a dobozban nem kell anyagköltségért eladni valamit.
Imádom amikor egy régebbi ékszerem megtalálja a gazdáját. Kivárják egymást.
Köszönöm aki emailben reagált, jólestek a szavak!

Unknown írta...

Zsuzsi! Bár én még nem tartom magam annyira profinak, van még mit tanulnom (nem véletlenül járok hozzád). Teljesen egyet értek veled. Aki szépet, egyedit, jó minőségűt kínál, az kérje meg az árát. Sok sikert kivánok neked, és nagyon örülök, hogy újra a bőrrel is foglalkozol majd. De a gyöngyözést se hagyd abba!!!! Remélem a bőr cuccokról is látunk majd képeket.

Hoyacarnosa írta...

Szia Zsuzsi!
Már reggel elolvastam ezt a bejegyzésedet, de el kellett mennem itthonról.
Nagyon érdekes amit írsz. És pont aznap néztem szét az Etsy-n, amikor az első néhány terméked már ott volt.
Nagy lehetősségnek találom, remélem mihamarabb én is ott leszek.
Itt Magyarországon valószínű, hogy még néhány évet várni kell azzal, hogy igazán értékeljék és megbecsüljék az emberek a kézműves munkákat (bármiről is legyen szó). Még csak most kezdik el felfedezni, hogy bizony nagyobb értéke van egy hímzett ruhának, vagy egy kézzel festett agyagedénynek, mint.... A gyöngyfűzés pedig az évek során irdaltan gyorsan felfejlődött itt is, és szerintem az emberek nem is tudták/tudják, hogy miféle különleges ékszereket lehet elkészíteni gyöngyökből! Valahogy úgy vettem észre, hogy -mivel még nem volt Meska/lehetősség az eladásra-, a legtöbben maguknak, szeretteiknek, fióknak stb. fűztek. Ez még csak az eleje, a kezdet.
Én pl. a Meskára szoktam kisebb csecsebecséket felrakni, pont azért, hogy vigyék, hogy legyen némi sikerélményem.
Úgy gondolom, hogy ha valaki képes minőségi termékeket gyártani, amihez hozzáadja a saját egyedi stílusát, akkor azt fel kell ismernie egy adott embercsoportnak!
Az Etsy-n pontosan látszik, ordít róla, hogy van igény az egyedi tárgyakra.

Az árképzés pedig igen elég kínos..
Majd idővel kialakul.
Sajnos én gondolkodóba esem sokszor, hogy a meskára vmit 2200, vagy 2500 Ft-ért rakjak fel.
Itt ez így megy (még), és sokszor tényleg alig van rajta hasznom szerintem.

A bőr dolgokra pedig én is nagyon kíváncsi vagyok! Hajrá :)

Zsófi írta...

Zsuzsi, nagyon várom a bőr cuccaidat(is) az eladással meg teljes mértékben egyet értek veled!!! Mindig mondom én is a csiki lányoknak, hogy ha mi nem értékeljük azt amit alkotunk, akkor nem várhatjuk el másoktól sem.
Sok sikert kivánok a boltodhoz!!!

vezsuzsi írta...

Muszáj itt is megírnom,hogy Zazi az én kisfiam és nem Zazie a gyöngyöslány akinek a munkáit nagyon szeretem!!! És a peluspénz kifejezést arra írtam, hogy én magam keresem meg a pelusra valót a gyöngyözéssel!!!

zazie írta...

Egyetértek Hoyacarnosával, és az a helyzet, hogy sokszor nem a büszkeségem, hanem a pénz az, amire szükségem van. :( Egyébként én speciel azért nem vagyok drágább, mert amiket eddig csináltam a Meskára, még nem tartottam elég egyedinek. Engem is ez a problematika bánt már egy ideje. Úgy érzem, talán! a gyöngyhímzéssel egyedi vagyok, de azzal meg nem merek színpadra lépni. És nehezen is adom ki őket.:D Á, nem tudom. :(

Bozzay Cecilia írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
- egy robot - írta...

Annyira igazad van! Ha áron alul add a munkád, akkor magadat minősíted le. Igenis meg kell kérni az egyedi kézzel készült ékszerért az árát! Jól teszed, ha nem kétfillérért adod.

Nagyon szurkolok, hogy beinduljon a bolt! És várom a fejleményeket!

Norita írta...

Zsuzsi!

Minden sorod a szívemből szólt! Hajrá a bőrmíveskedésben is, nagyon kíváncsi vagyok ám!

KisMesterek írta...

Úgy látom, sokakat érdeklő témát dobtál fel. Nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Igen műves,valódi kézműves műhelyből kikerült ékszerekkel borultunk be ezelőtt 5 éve, aminek egyedüli oka a kereskedők szerinti magas ár volt. 6 igen lelkes munkatárs ment szét és egy álom, hogy a tömegtermelésen felül tudunk emelkedni. Még szerencse, hogy a fiaskó miatt keveset tudtam szomorkodni, mert sorban születtek a gyerekeim..a legjobb időben érkeztek:-))
Nagyon nagy lelkierőre van szükségem a lelkes folyatáshoz, most, hogy ők elmentek oviba. Elkezdtem varrni és ott ugyanezt látom, mire a szép és igényes anyagokat, kellékeket megvásárolod, ismét nehéz helyzetbe kerülsz, ha ezzel kívánsz pénzt keresni. Én szerencsére hobbinak szánom, de várhatóan lesz átfedés a varrás és a nemesfém ékszerek között.
Az embereket pedig mi magunk tudjuk átnevelni az igényes, személyes kapcsolaton, ismertségen alapuló tárgyválasztásra. Mindenki hallassa a hangját és legyen igényes a saját készítményeivel szemben. (egyebekről privátban)

Unknown írta...

welcome home :D utólagos boldogságos Zsuzsónapot itt is!

A postot most nem kommentelem, kiveséztük egymással mi ezt már, de a bőrözésfelélesztésnek örülök nagyon, ha lehet azonnal rendelek is :))) még mikor először mutattad az oldalad, beleszerelmesültem pár tatyóba :P

drukk az etsyhez! aztán csak nyomd azt a cerkát... :P

BéKata írta...

Szia Zsuzsi, nekem is szívemből szóltál! Én nemrég hallottam a Meskáról, és nagyon megörültem, hogy van egy hely,ahol esetleg lehet eladogatni ezt-azt. Aztán megláttam, hogy nagyon sokan tényleg csak szinte anyagáron adnak el dolgokat és megdöbbentem. Úgyhogy nem is regisztráltam, most a fióknak-szekrénynek-spájznak csinálom a dolgaimat, esetleg egy-egy ismerősnek megtetszik valami, akkor megkapja. Szóval sok sikert az Etsyhez, szívből kívánom, hogy csinálj ott karriert, mert nagyon megérdemled!!! Megnéztem a táskáidat is... hát, ha újrakezded, már van egy biztos vevőd személyemben! A táska többek között az egyik gyengém (a cipők és kendők mellett). Szóval hajrá, nagyon szorítok!!!!

vezsuzsi írta...

No de a MESKA az ettôl függetlenül nagyon jó dolog.
És bizony vannak vevôk akik kifizetik az épeszû árakat is!!!
Tehát regisztrálni még így is érdemes,mert nem nagy befektetést igényel, felpakolászni az ékszereket!!!
Nyilván hogy ha sok gyöngyös regisztrál , kisebb piac nehezebb vevôt találni.
De attól még szabad a pálya!! :)))
A hozzászólásom nem ezt akarta sugalni,hanem ,hogy..... és lásd a fentieket.
De hihetetlenül mocorognak a szavak még bennem, pont a sok reagálástól.
De már csendben maradok.
Nem támadni akartam, hanem ébreszteni!!

KissBeads írta...

Te Zsuuuuuzsi ugye nem felejtesz el engem, ha mar ujra kezded a taska gyartast he???? :lol Nagyon orulok, hogy igy leirtad mi tortenik veled, es a gondolataiddal total egyetertek. Sajnos en is bele tudok esni eppen abba a hibaba amirol te irsz, de mostmar Te leszel a peldakepem. Te fogsz eszembe jutni es remelhetoleg nem fogom lebecsulni a munkam. Puszi erte, meg puszi egyebkent is!